Funktionsmedicin - Kostrådgivning - Kurser - Föreläsningar - Hormonhälsa - Medveten andning - Labbanalyser

Min bakgrund

Jag arbetar som coach med funktionsmedicinsk kost- och näringsoptimering och förespråkar en individanpassad naturlig kost med naturliga fetter utan tillsatser. Jag brinner för kost, hälsa, vetenskap, baserad på en holistisk evolutionärgrund och har goda kunskaper i nurtition. Jag jobbar med kost och hälsorådgivning, kurser och föreläsningar. Jag har också engagerat mig mycket i skolmatsfrågor under de senaste åren främst inom Östergötland, men även utanför. I syfte att få mer naturlig mat i skolan som kan ge pigga och friska barn.

Kostrådgivarutbildning inkl. tenta (inte bara ett diplom i handen): Kost och hälsabaserad på en evolutionärgrund och den holististiska synen på människan. I den ingick näringslära, näringsfysiologi, träningsfysiologi, friskvård, livsstil, metabola syndrom, civilisationens sjukdomar, autoimmuna sjukdomar, KBT/mindfulness (av Maria Hellander känd från TV ”Giftas vid första ögonkastet”), modern forskning, vetenskap och/eller beprövad erfarenhet. Sockerberoende (av Bitten Jonsson Sveriges främsta addiction specialist och författare), Kolesterol (Uffe Ravnskov professor), Energibarn - ADHD och andra NPF diagnoser och kostens betydelse (av Anna Hallén).

Övr. föreläsningar, kurser och utbildningar
Första hjälpen, kris och katastrofberedskap vid Katastrofmedicinskt centrum (KMC) Region Östergötland i Linköping,
Forskningsfusk en föreläsning i nutritionsforskning ur ett naturvetenskapligt, ekonomiskt och samhälleligt perspektiv av Ralf Sundberg docent och kirurg,
Holistic produktutbildning, Thorne research produktutbildning, Utmattning av Leif Östberg Holistic.

Hormonterapeut utbildning: Stress, trötta binjurar, utmattning, nedstämdhet, sömnproblem, sköldkörteln, xenoöstrogener och bioidentiska hormoner vs. syntetiska. (av Therese Rehnåker och Louise Edlund). Jag utför hormonanalys med salivtest via Labrix.

Instruktörsinstruktörs utbildning i Medveten andning – något som används inom bl.a. ambulanssjukvården, prestationsidrotter, vid astma, epilepsi, förlossning och tandreglering. (av Anders Olsson).

Teknisk Support Ingenjör, 2001 fram till 2015 arbetade jag på ett internationellt medicintekniskt företag Elekta Instrument AB /Neuroscience som levererar innovativa kliniska lösningar för behandling av cancer och sjukdomar i hjärnan. Intelligenta och resurs effektiva teknologier som förbättrar, förlänger och räddar patienters liv. 

Neuromedicinska kurser bl.a. Elekta Neurosurgery Training, BrainTraining, Leksell Gamma Knife service training och Leksell Stereotactic System clinical training, Biopsi och Funktionell Deep Brain Stimulation – (kirurgiska operationer vid Karolinska Institutet). Jag arbetade själv som utbildare för Leksell Stereotactic System service training, Leksell Stereotactic System Verification tool och Leksell Neuro Generator basic training. Samt inom fysik, strålning och filmdosimetry för Gamma Kniven.

Funktionsmedicinsk utbildning just nu utbildar jag mig till Certifierad Funktionsmedicinsk Terapeut (Cert. Functional Medicine Therapist) och är färdig under våren 2017. Funktionsmedicinen är en utveckling ur den vanliga skolmedicinen grundad på vetenskap och metoder som kan möta behovet av modern sjuk- och friskvård i dag. Traditionell sjukvård fokuserar på sjukdomen, funktionsmedicin fokuserar på grundorsaken, hela personen, historia, fysiska och sociala miljö, genetik, näringsstatus, kost, hormonellbalans, livsstil, mental- och känslomässig hälsa på lång sikt.

Funktionsmed. Ämnen
Lagstiftning och yrkesetik, Micronäringsämnen, Toxikologi, Optimering, Mentalprestation, Funktionsmedicin & matsmältning, Sjukdomslära, Dysbios, SIBO, Kronisk trötthet, Fibromyalgi, Funktionsdiagnostik, Livstilsbehandling, Funktionsmedicin & stresssystem, Sjukdomslära diabetes typ 1 & typ 2, Diagnostik, Sjukdomslära HPA-axeln, Örtmedicin, Kvinnors hormonella obalanser, Mäns hormonella obalanser, Redovisning klientfall, Arbetsmetodik, Marknadsföring och försäljning.

Funktionsmed. 
Utbildare
 Dr. Peter Martin leg. läkare, medicine doktor i farmakologi och funktionsmedicinsk läkare, Peter Wilhelmsson Naturläkare och grundare av IFM kliniken och Alpha plus, Jonas Bergqvist leg. sjukgymnast och funktionsmedicinsk terapeut / Coach, Christine Ribbing Molekylärbiolog och doktor i medicin med allergivetenskap, Katarina Skogfält leg. sjuksköterska och specialist inom intensivsjukvård, Therese Renåker Hormonterapeut, Ewa Meurk VD & Försäljningschef TimePeopleGroup AB.

Laboratorium Jag sammarbetar med flera proffesionella labboratorium bl.a Labrix och Nordic laboratories

Privat Jag har 2 barn och en dag bestämde jag mig för att försöka bli av med min värk i kroppen mm. Jag gick ner ca:20kg "gravidkilon" och värken försvann. Sambon gick ner 40kg och vi har inte gått upp ett enda kg efteråt. Med hjälp av naturlig kost kan man må sitt allra bästa.

Du kan boka mig för privat rådgivning, online kursermatforbattrehalsa.se eller som föreläsare till ditt företag eller privata grupper via Eva-Lotta Utbildningar.se eller häng med på en Halsoweekend.se där du får kunskap om mat för din hälsa, god nyttig mat, avslappningsmassage, medicinsk yoga, hormonbalans och medveten andning.

KRG
Eva-Lotta är en av Kostrådgivarna.se som ingår i ett stort nätverk med andra kostrådgivare med goda kunskaper om näringslära, näringsfysiologi och naturlig artegen kost i Skandinavien.

Min kostfilosofi:
Är mat bara energi? Är en kalori bara en kalori eller spelar det roll vartifrån den kommer? Vad händer om vi tankar fel bränsle i vår bil? Vad händer om vi tankar fel bränsle i vår kropp, stressar för mycket eller återhämtar oss för lite? Vad är grundorsaken när vi känner symptomen av ohälsa i både kropp och själ?  Mina kostråd syftar till att ge hälsa och balans, rätta till grundorsaken, ge en jämn blodsockerkurva, ett bra näringsupptag, en normal vikt, minska inflammationer, minska psykisk ohälsa och få äta sig mätt.

Jag äter inga bokstäver eller modedieter utan jag äter mig mätt på naturlig mat. Bokstäver eller inte spelar inte så stor roll viktigast är att reducera inflammations drivande livsmedel. Att äta sig mätt på naturlig evolutionär mat som ligger i linje med hur vi utvecklats fram till dagens människa homosapiens-sapiens. Varje individ är unik och biokemi, känslighet och genetiska förutsättningar varierar, det gör att alla kan inte följa samma råd. Lika lite som att vi alla har 38 i skostorlek.

Känner du någon som har diabetes hos barn/vuxna, övervikt, undervikt, fibromyalgi, allergier, migrän, stress, utbrändhet, utmattningssyndrom, kronisk trötthetssyndrom, depressionstillstånd, eftermiddagströtthet, demens, mag-tarm besvär, diarré / förstoppning, IBS, chrons – ulcerös kolit, sura uppstötningar, magkatarr, sockerberoende, bröd/pastaberoende, ledbesvär, synrubbningar, infektionskänslighet, hudbesvär, psoriasis, eksem, acne, blodtrycksbesvär, cancer, lung/luftvägsbesvär? Eller har Hormonell obalans (ex. PMS, svårighet att få barn (PCOS), klimakteriebesvär, oregelbunden menscykel, blödningsstörningar, huvudvärk/migrän, PMS, infertilitet, håravfall sköldkörtelsjukdomar eller humörsvängningar) Eller har NPF diagnoser ”bokstavsdiagnoser” som ADHD, ADD, asperger, autism som allt fler barn och även vuxna diagnostiseras för? Då kan en kostförändring och eller hormonanalys hjälpa avsevärt!

Övervikt
Om du och/eller dina barn har några ”extra kilon” då har ni säkert fått höra ”ät mindre – spring mer” att det handlar om energibalans ”energi in – energi ut” men varför fungerar det då inte? Det resonemanget har sin grund i termodynamik/fysikalisk kemi som står på en stadig grund av fysik, men vi är biologiska system som styrs av hormoner och biokemiska processer. 

Vi är inga förbränningsmotorer utan vi är överlevnadsmaskiner. Du kanske provat 100 olika dieter eller metoder och ingen har fungerat på lång sikt eller fått viktminsknings råd som "funkat", det säger ingenting om det är hälsosamt eller inte. Du kanske har fått nog och vill börja någon annanstans?! Många viktfokuserade har svårt att äta avslappnat för att allt ska planeras, kontrolleras och gärna experimenteras. Skräpmat och socker gör att våran hjärna kapas, hormoner slås ut så vi inte känner mättnad och vi tappar kontrollen över vad vi äter. Tyvärr blir vi ofta beskyllda för att ha en svag karaktär istället för att få fungerande kostråd. Maten tar över kontrollen av vår hjärna och vi tappar viktiga rutiner som t.ex att äta regelbundet på samma sätt under lång tid.

Allt fler blir sockerberoende och det är ett växande samhällsproblem som får stora konsekvenser då det leder till fetma, diabetes, hjärt/kärlproblem, depression och andra metabola sjukdomar. Det orsakar stort lidande och kostar mycket pengar både för samhället och individen som t.ex nedsatt arbetsförmåga, sjukskrivningar, sjukvårdskostnader osv.

Jag kan hjälpa dig att välja rätt sorts kolhydrater, fett och proteiner. 
Bra näringstät kost av hög kvalitet, stressreducering och att röra på sig är en bra början. Hälsa är mer än det som ligger på tallriken vi måste helt enkelt bli bästisar med våra hormoner och signalsubstanser om vi ska nå livslång hälsa. Att lära sig gå ifrån att vara stressad till avslappnad har många positiva hälsoeffekter. Mindfulness eller Medveten andning som är oerhört effektiva verktyg, något som jag kan lära dig. Du äger din kropp och avgör vad som kan fungera bäst för dig men med min kunskap kan du göra kloka och smarta val.

Du kan boka mig om du vill ha mina kostråd eller som föreläsare till ditt företag eller privata grupper? Läs mer under rubrikerna Kostrådgivning, Kurser, Föreläsningar eller Hormonhälsa.

Bor du långt ifrån eller har inte tid att åka iväg, så kan vi träffas via Skype eller ett Webinar, genom din dator, surfplatta eller mobil eller telefon.

Bra att veta:

  • Statens Livsmedelsverket SLV rekommendationer gäller för enbart friska och i grupp (den grupp forskningen är gjord på).
  • Dietister följer främst SLV's-råd.
  • Sjukvården är sjukdomsinriktad och ger vård till sjuka som kan medicineras eller opereras, primärt för att släcka symptom.
  • Kostrådgivare, hormonterapeuter och funktionsmedicin letar efter grundorsaken, arbetar med friskvård, ger förebyggande råd om kost & hälsa och hjälper den som befinner sig i "gnizzel" zonen.
  • Funktionsmedicin är ett komplement till den traditionella sjukvården.

Kom ihåg det är okej att inte alltid vara på topp, var snäll mot dig själv! Ge dig själv beröm och säg att du duger! Skratta, le, kramas, skaffa dig lediga tankar, ge och ta beröring, gör saker du gillar, lev här och nu och njut!

Tack för att du läst! Ha en fin dag.

Eva-Lotta Ryd
Licencierad Kostrådgivare
Hormonterapeut och Andningsinstruktör

Grundare av Matforbarn.se och evalotta.info

GILLA gärna Mat för barn och Eva-Lotta Utbildningar på Facebook, där får du massor av tips och intressanta artiklar!

Om du gillar mina sidor, dela gärna med nån i din familj eller en vän. Tack på förhand ❤ 

www.evalottautbildningar.se Huvudsida
www.matforbarn.se Blogg Mat för barn, hälsa, recept och skolmatsfrågor
www.evalotta.info Blogg Om sjukdomar, cancer, naturlig mat, livsstil, recept och hälsa
www.halsoweekend.se Hälsohelger och hälsodagar
www.evalotta.vitamera.se - Kosttillskott av högkvalitet

www.facebook.com/matforbarn Nyhetsflöde
www.facebook.com/kostradgivare Nyhetsflöde

www.matforbattrehalsa.se Online kurser

PRENUMERERA gärna på min YouTube kanal: Eva-Lotta Ryd t.ex. Historieätarna, Landet brunsås, mat & hälsa, vetenskap, forskningsfusk, cancer, eko, GMO mm (ca 1200 prenumeranter, ca 680 000 visn.)